1

حبیب اسماعیلی: وزارت ارشاد هیچ دخل و تصرفی در قراردادهای اکران ندارد/تنگ‌نظری بعضی از دوستان، وزارت ارشاد را در اکران “سالوادور…” دچار تردید کرده!

سینماژورنال: در پی ابراز گلایه تهیه‌کنندگان فیلم «من سالوادور نیستم» نسبت به وضعیت مبهم اکران این فیلم ، سخنگوی شورای صنفی نمایش گفت که این شورا نمی‌تواند برای اکران شدن یا نشدن فیلمی امر و نهی کند و اصولا شورا در اکران هیچ فیلمی دخل و تصرفی ندارد.

به گزارش سینماژورنال غلامرضا فرجی با بیان این مطلب به “ایسنا” گفت: سازندگان همه فیلم‌ها بر اساس قواعد و آیین‌نامه شورای صنفی نمایش درباره اکران خود در سرگروه‌ها یا آزاد و همین‌طور در مقطع زمانی خاصی تصمیم گیری می‌کنند و هر فیلمی که قرار‌داد ارائه کند، شورا موظف است براساس آن قرار‌داد، مراحل بعدی را طی کند.

وی تاکید کرد: اگر قرار باشد فیلمی به هر دلیل اکران نشود، شورا خیلی راحت و به وضوح اعلام می‌کند.

فرجی اضافه کرد: هر فیلمی که برای تاریخی مشخص درخواست اکران داشته باشد، درخواست‌اش در شورا بررسی می‌شود، اما سازندگان فیلم «من سالوادور نیستم» هنوز خودشان تاریخی را برای اکران اعلام نکرده‌اند، در واقع آنها مشکل سرگروه دارند و این موضوع برعهده تهیه‌کننده و پخش‌کننده است که با سینماداران به توافق برسند.

وزارت ارشاد هیچ دخل و تصرفی در قراردادهای اکران ندارد

در همین زمینه حبیب اسماعیلی پخش‌کننده فیلم «من سالوادور نیستم» با تایید سخنان فرجی گفت: قرار‌دادهایی که برای اکران بسته می‌شود، ارتباطی به شورای صنفی پیدا نمی‌کند و اصولا وزارت ارشاد دخل و تصرفی در این زمینه ندارد و ما هم کاملا به این موضوع آگاهیم.

حبیب اسماعیلی خاطرنشان کرد: اگر اشکالی در اکران فیلم‌ها وجود دارد به قرار‌داد میان تهیه‌کننده و پخش‌کننده با سرگروه‌ها بر می‌گردد.

وی تصریح کرد: گاهی بعضی از سرگروه‌ها قرار‌دادهایی را براساس رابطه دوستانه و بعضا با نیت خیر می‌بندند، اما متاسفانه آن فیلم‌ها در جذب مخاطب موفق نیستند. ضمن این‌که بعضی سینمادارها برای اکران چند فیلم آینده‌شان قرار‌داد بسته‌اند و همین موضوع ایجاد مشکل می‌کند، زیرا مشخص نیست آن فیلم‌ها چقدر در جذب مخاطب، موفق باشند.

سرگروه امانتدار فیلمها باشد

اسماعیلی تاکید کرد: سرگروه باید امانتدار فیلم‌های سینمایی و حافظ منافع سینماهای زیرمجموعه خود باشد و مدیر سرگروه نیز باید آنقدر فیلم خوب انتخاب کند تا بازده مالی برای تهیه‌کننده و همین‌طور صاحبان سینما دربر داشته باشد.

پخش‌کننده فیلم «من سالوادور نیستم» با اشاره به مراحل قانونی که برای اکران این فیلم طی کرده است، یادآور شد: قرار بود فیلم ما از یک ماه گذشته در گروه آزاد اکران شود. ما این پیشنهاد را داشتیم و وزارت ارشاد و به ویژه سازمان سینمایی با توجه به استقبال کمرنگ مخاطبان از بعضی فیلم‌های سینمایی و به ویژه شرایط نامساعد سینما در شهرستان‌ها (به لحاظ جذب مخاطب) ، تصمیم داشتند فیلم‌هایی را اکران کنند که جذابیت داشته باشند. بر همین اساس ما هم درخواست خود را ارائه کرده بودیم و شورای صنفی هم مشکلی ندارد.

برخی دوستان بحث فیلمسوزی را پیش کشیدند و همین مسأله باعث تردید ارشاد در اکران فیلمهای جدید شد

اسماعیلی با اشاره به برخی مشکلات دیگری که در چرخه اکران فیلم‌ها وجود دارد، توضیح داد: تنها اشکالی که وجود دارد، این است که یکسری دوستان دیگر که فیلم‌های دیگری را اکران می‌کنند، بحث فیلم‌سوزی را مطرح کرده‌اند و با نامه‌نگاری‌های مکتوب یا به صورت حضوری از ارشاد خواسته‌اند فیلم تازه‌ای اکران نشود، در حالی که فصل تابستان هم وضعیت مشابهی وجود داشت و فیلم‌های زیادی به‌طور همزمان روی پرده بود، اما چون همه آن آثار تماشاگر داشتند، کسی اعتراضی نمی‌کرد، در حالی که الان در جذب مخاطب، مشکل وجود دارد.

او با تاکید بر ضرورت اکران فیلم های پر تماشاگر در سینما خاطرنشان کرد: اگر تماشاگر از سینما قهر کند، بازگرداندن دوباره‌اش به سینما، دشوار است.

این پخش‌کننده سینما یادآور شد: از آنجا که بحث «فیلم سوزی» به کرات پیش کشیده شده است، مسوولان وزارت ارشاد برای اکران فیلم‌های جدید دچار تردید شده‌اند.

اسماعیلی در پاسخ به این پرسش که با این شرایط فیلم «من سالوادور نیستم» احتمالا چه زمانی اکران می‌شود، ادامه داد: تهیه‌کنندگان فیلم در این زمینه تصمیم‌گیرنده هستند. آنها حسن نیت خود را نشان داده‌اند که در فصل فعلی حاضر شدند فیلم را در گروه آزاد اکران کنند چون به قدرت این فیلم در جذب مخاطب اعتماد داشتند و باید به این تهیه‌کنندگان احترام گذاشت. اما متاسفانه تنگ‌نظری بعضی از دوستان که فکر می‌کنند منافع‌شان به خطر می‌افتد، وزارت ارشاد را در اکران فیلم، دچار تردید می‌کند.

وی ادامه داد: اگر شرایط شهرستان‌ها را هم در نظر بگیریم، متوجه می‌شویم اکران این گونه فیلم‌ها می‌تواند در جذب مخاطب سینما در شهرهای دیگر تاثیرگذار باشد.

ارشاد چرا قرارداد اکران در گروه آزاد را نادیده گرفته؟

این پخش‌کننده سینما یادآور شد: در این وضعیت تنها ایرادی که به وزارت ارشاد بر می‌گردد، این است که چرا قول و قرار اکران در گروه آزاد را نادیده گرفته‌اند؟ در حالی که از ابتدا اعلام کرده بودند، شش ماهه دوم امسال، متقاضیان می‌توانند در گروه آزاد فیلم‌هایشان را نمایش بدهند، بنابراین وزارت ارشاد باید در عملکرد خود در زمینه اجرای این تصمیم قدری تجدید نظر کند.

او تاکید کرد: وزارت ارشاد نباید تحت تاثیر یکسری منافع شخصی افراد قرار بگیرد. در حال حاضر چندین فیلم پرمخاطب داریم که اگر اکران نشوند، به فیلم‌های متقاضی اکران در سال آینده اضافه می‌شوند و وضعیت سال آینده را دشوار می‌کنند بویژه اینکه به نظر می‌رسد جشنواره فجر امسال هم جشنواره‌ای پربار باشد.

حبیب اسماعیلی در پایان سخنانش، مشکل اساسی سینمای ایران را کمبود سالن دانست و اضافه کرد: اگر فیلم‌های خوب اکران شود، حتی در گروه آزاد هم می‌تواند تماشاگر را جذب کند، مثلا تعدادی از سینماداران برای اکران فیلم «شیفت شب» به سختی قرار‌داد بستند، اما وقتی از این فیلم استقبال شد، سالن‌های بیشتری آن را اکران کردند. بنابراین اگر فیلمی خوب باشد، مهم نیست در چه فصلی یا چه گروهی اکران شود.