1

در حسرت ساخت “قطار زمستانی” و بعد از سالها دوری از مناسبات جاری سینما⇐ خسرو سینایی درگذشت+متن کامل آخرین گفته‌های سینایی علیه مدیرانی که جلوی کارهایش را گرفتند

سینماروزان: خسرو سینایی کارگردان بااخلاق و باسابقه سینما به علت ابتلا به کرونا درگذشت.

به گزارش سینماروزان خسرو سینایی در ده سال اخیر به دنبال ساخت یک پروژه تاریخی با نام “قطار زمستانی” با مضمون مهاجران لهستانی مقیم ایران بود ولی باوجود همه وعده و وعیدها هیچ حمایتی ندید تا در نهایت اجل به سراغش آمد…

خسرو سینایی متولد ۱۳۱۹ ساری فارغ‌التحصیل کارگردانی و فیلم‌نامه‌نویسی از آکادمی هنرهای نمایشی و رشته تئوری موسیقی از کنسرواتوار وین بود.

سینایی از سال ۱۳۴۶ در وزارت فرهنگ و هنر و از سال ۱۳۵۲ در تلویزیون ایران شروع به کار کرد. او فعالیت سینمایی خود را در سال ۱۳۵۸ با کارگردانی فیلم “زنده باد…” آغاز کرد.

فیلم سینمایی «عروس آتش» مشهورترین ساخته خسرو سینایی است که از هجدهمین دوره جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه را دریافت کرد. سینایی یک فیلم با مضمون زندگی صادق هدایت با نام “گفتگو با سایه” را هم ساخت که چندان قدر ندید.

«کویر خون»، «مثل یک قصه»، «مرثیه گمشده» و «هیولای درون» از  دیگر آثار او هستند.

سینایی بعد از “عروس آتش” سالها تلاش کرد برای راه انداختن “قطار زمستانی” ولی بدبختانه طرفی نبست.

با روی کار آمدن دولت تدبیر به سینایی وعده حمایت از تولید “قطار زمستانی” داده شد اما بعد از کلی سردوانی، به سینایی حمایتی اندک دادند تا “جزیره رنگین” را بسازد؛ فیلمی لوباجت و شریف که به بدترین شکل اکران شد به گونه‌ای که سینایی بارها به گلایه از این روش فیلمسوزی پرداخت.

خسرو سینایی آخرین بار چهار ماه قبل در گفتگویی تند به انتقاد از مدیرانی پرداخته بود که به وی اجازه فیلمسازی نمیدهند ولی دعوتش میکنند که داور فلان جشنواره شود.

سینایی گفته بود: نمی‌گذارند من و امثال من فیلممان را بسازیم و یک سری گزارش سطح پایین را به‌عنوان فیلم اجتماعی یا مستندنمایی همه جا پخش می‌کنند، واقعا با دیدن آنها از فیلمسازی بیزار شده‌ام، اینها که مستندنگاری نیست، یکسری تصویر گویاست.

سینایی با گلایه از تبعیضها بیان داشته بود: در همین دو‌سال اخیر هم که اوضاع اقتصادی کمی بدتر شده است، بارها دیده‌ام فیلم‌هایی ساخته شده با ١٠ برابر بودجه‌ای که فیلم من نیاز داشته است. اینها تاوان مستقل‌بودن است.

سینایی افزوده بود: دلم می‌سوزد که بارها از این کلمه استاد استفاده می‌کنند، می‌گویند استاد! بیایید تشریف بیاورید هیأت ژوری و داور فلان جشنواره باشید، می‌گویم اگر من فیلمساز هستم، بگذارید کارم را بکنم!

متن کامل آخرین گفتگوی خسرو سینایی را اینجا بخوانید.