سینماروزان: نشست رسانهای هشتمین جشنواره بینالمللی دف نوازی «دف نوای رحمت» روز شنبه ۲۷ مرداد ماه با حضور بیژن کامکار دبیر افتخاری جشنواره، امین مرادی رئیس حوزه هنری استان کردستان و محمد زرویی نصرآباد مدیرعامل موسسه سپهر سوره هنر در حوزه هنری برگزار شد.
امین مرادی رئیس حوزه هنری استان کردستان در ابتدای این نشست رسانهای که در تالار اندیشه حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد، توضیح داد: جشنواره دف نوازی «دف نوای رحمت» طی دورههای گذشته با شور و اشتیاق هنرمندان فعال موسیقی ایرانی مرزهای ایران را در نوردیده و ما شاهد این هستیم که کردستان به همت هنرمندان این عرصه به عنوان پایتخت دف جهان شناخته شده است.
دبیر جشنواره دف نوازی «دف نوای رحمت» با اشاره به بخشهای مختلف این رویداد موسیقایی گفت: جشنواره در سه بخش تک نوازی، گروه نوازی و مولودی خوانی برگزار میشود. این در حالی است که بیش از ۷۱۰ هنرمند دف نواز زن و مرد از ۳۰ استان کشور در دو بخش نوجوان و بزرگسال متقاضی شرکت در این دوره از جشنواره بودند که بر اساس آرای هیات انتخاب ۲۵۰ هنرمند طی روزهای ۳۱ مرداد تا سوم شهریور آثار خود را در شهر سنندج روی صحنه میبرند. ما بنا داریم کنار برگزاری این بخش مسابقه مسترکلاسها و ورکشاپهایی را برگزار کنیم که طی روزهای آینده جزییات آن منتشر خواهد شد. در مراسم اختتامیه نیز بنا داریم از استاد صدیق تعریف هنرمند شناخته شده موسیقی کشورمان نیز قدردانی داشته باشیم که امیدوارم بتواند یکی از اتفاقات خوب جشنواره ما باشد.
محمد زرویی نصرآباد مدیرعامل موسسه سپهر سوره هنر نیز در این نشست گفت: من معتقدم امثال هنرمندان بزرگی چون بیژن کامکار سختیهای بسیار فراوانی را برای وارد کردن ساز دف به موسیقی سنتی ایرانی متحمل شدهاند. شاید اگر حضور این هنرمند نبود ما امروز ساز دف را نشنیده و فقط آن را در خانقاههای دراویش مییافتیم. اما امروز بسیار خوشحالیم که هنرمندانی چون او ما را حمایت کرده تا رویدادی را در قالب جشنواره دف نوازی «دف نوای رحمت» برگزار کنیم و بتوانیم به سهم خود بلوغ دف و دفنوازی کمک کنیم. در این شرایط موسسه سپهر سوره هنر تلاش دارد با ورود به جشنوارههای استانی شرایط را به گونهای فراهم کند که این رویدادها در سطح بهتری برگزار شود.
وی ضمن معرفی بخشی از جزییات این جشنواره از جمله تیزر و تندیس ادامه داد: تشکیل گروه هزار دف و ثبت جهانی ساخت ساز دف به نام کردستان از مهمترین اتفاقاتی بود که در دورههای قبلی جشنواره به وقوع پیوست و ما امیدواریم چنین رویدادهایی بتواند ادامه دهنده دستاوردهای ارزشمندی در حوزه موسیقی اصیل ایرانی باشد.
بیژن کامکار مدرس و هنرمند شناخته شده عرصه دف نوازی که در این دوره از جشنواره به عنوان یکی از اعضای اصلی شورای سیاستگذاری حضور دارد، هم در این نشست خبری ضمن عرض تسلیت به مناسبت درگذشت استاد عزت الله انتظامی و سیدضیاالدین دری توضیح داد: مدتی است که در برخی محافل شنیده میشود هر سازی که گرد بوده و روی آن یک پوست کشیده شده باشد دف نام دارد در حالی که اینطور نیست. ساز دف بنا به اشارات مختلفی که در اشعار کلاسیک ادبیات ایران از آن یاد شده، یکی از سازهای اصیل ایرانی بوده که هنگام حمله اعراب به ایران مانند برخی سازهای دیگر مهجور واقع شده بود اما بسیار خوشحالم این ساز چندی قبل توسط بنده به موسیقی ایران برگشت و نه تنها جای هیچ سازی را تنگ نکرد بلکه به کمک سازهای کوبهای دیگر آمد و راه را برای معرفیشان هموار کرد.
وی ادامه داد: دف ساز شایستهای در آنسامبل ایرانی است و من همیشه گفتهام باید به این ساز بیشتر از اینها توجه کرد. به هر حال امروز بسیار خوشحالم این ساز به قدری فراگیر شده که چندین هزار نفر به آن توجه میکنند و نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورها نیز روی آن پژوهش و تمرکز بیشتری انجام میدهند من بر این باورم این ساز فاصله چندانی با جهانی شدن ندارد و تعجب نکنید که روزی صدای این ساز را در ارکستر سمفونیک اروپایی بشنوید. من به خاطر دارم زمانی که همراه با استاد شهرام ناظری در کشور فرانسه به معرفی ساز دف میپرداختم هنرمندان و مخاطبان آنجا با چه شور و اشتیاقی از صدای آن استقبال کردند. ساز دف یک ساز بسیار زیباست که باید بیشتر و بهتر از اینها به آن توجه کرد. حال من بسیار خوشحالم که به همت حوزه هنری استان کردستان یک فستیوال ویژه پیرامون ساز دف برگزار میشود و دربرگیرنده نکاتی است که میتواند باعث توجه بیشتر مخاطبان به دف نوازی شود.
کامکار تصریح کرد: در کنار همه اتفاقات خوبی که میتواند درباره جشنواره دف نوازی «دف نوای رحمت» مورد توجه قرار گیرد، یک مشکل وجود دارد و آن اینکه امیدوارم شرایط به گونه ای باشد که برگزیدگان فستیوال مانند دورههای گذشته به حال خود رها نشوند و دستاندرکاران برگزاری این رویداد فکر نکنند با اهدای یک جایزه نقدی میتوانند شرایط خوبی را برای هنرمندان شرکت کننده فراهم کنند. امیدوارم این فستیوال در دورههای بعد بتواند شکل جهانی بیشتری پیدا کند و تبدیل به یک رویداد بینالمللی در عرصه دف و سازهای کوبه ای شود.
این نوازنده صاحبنام دف در صحبتهای پایانی خود گفت: همیشه خواهشم از شاگردانم این بوده که حرمت ساز دف را حفظ کنید و استفاده نابجا از آن نداشته باشید. متاسفانه ما در برخی جاها میبینیم که از این ساز ارزشمند استفاده نابجا و وحشتناکی میکنند اما خوشحالم که بگویم اجراهای خوب و ارزشمند جوانان این عرصه باعث شده این اتفاقات وحشتناک دیده نشود، به هر حال من فکر میکنم عاقبت بهخیرترین هنرمند ایران هستم که در همکاری با استادانی چون محمدرضا لطفی توانستم ساز دف را به جریان موسیقی ایرانی اضافه کنم.
در بخش پایانی این نشست خبری پوستر جشنواره دف نوای رحمت که توسط فرشته زیدی طراحی شده رونمایی شد.
هشتمین جشنواره بینالمللی دف نوازی «دف نوای رحمت» روزهای ۳۱ مرداد تا سوم شهریور به همت موسسه سپهر سوره هنر و حوزه هنری در سنندج برگزار می شود.