سینماژورنال: بهرام بیضایی فقط به واسطه فیلمهایی که ساخته یا نمایشنامه هایی که روی صحنه فرستاده مورد توجه مخاطبان قرار نگرفته است.
به گزارش سینماژورنال بیضایی جزو معدود مولفان واقعی هنر نمایش ایران است که وقتی نمی تواند فیلم بسازد یا نمایش اجرا کند، نمایشنامه و فیلمنامه می نویسد و روانه بازار می کند.
ناشر رسمی بیضایی در ایران انتشارات روشنگران و مطالعات زنان است؛ مدیر انتشارات شهلا لاهیجی است و طی این سالها همواره کوشیده آثار بیضایی را در کوتاه ترین زمان ممکن از نگارش در اختیار مخاطبان قرار دهد.
لاهیجی به تازگی در گفتگویی با فاطمه روشن در “جهان صنعت” اظهارنظرات جالبی را درباره عدم حضور ایران در نمایشگاه فرانکفورت و عدم دریافت مجوز انتشار نمایشنامه “عشقه” و فیلمنامه “دنیای مطبوعاتی آقای اسراری” مطرح کرده است.
ما برای فرانکفورت خاصیتی نداشتیم جز پولی که می دادیم
این ناشر درباره عدم حضور ایران در نمایشگاه کتاب امسال فرانکفورت می گوید: واقعا خوشحالم امسال کسی به فرانکفورت نرفت. امسال ما در نمایشگاه فرانکفورت شرکت نکردیم فکر میکنید چه اتفاقی خواهد افتاد؟ ما برای آنجا خاصیتی نداشتیم از قبل هم نداشتیم، جز پولی که میدادیم. حالا همان پول را هم نمیدهیم کشوری دیگر جایگزین میشود.
در فرانکفورت وقتی تیراژ کتاب در ایران را می فهمند متعجب می شوند
وی ادامه می دهد: من ۱۰ سال مهمان افتخاری نمایشگاه بودم. در آنجا خبرنگارها مرتب میپرسند چقدر تیراژ دارید و اولین سوالی که بعد از شنیدن تیراژ پایین ما میگویند این است که پس چطور از لحاظ اقتصادی سر پا هستید؟ سوال درستی است. من به قضایای اقتصادی خیلی نگاه نمیکنم، این حسن من نیست، عیب من است چراکه یک موسسه به هر حال باید به دنبال درآمد هم باشد.
نمایش “عشقه” دو ماه روی صحنه بود اما کتابش مجوز نگرفت
شهلا لاهیجی درباره ممنوعیت انتشار کتاب و فیلم نمایش “عشقه” محمد رحمانیان بیان می دارد: نمایش «عشقه» دو ماه روی صحنه بود. پس مجوز گرفته بود روی صحنه بیاید. وقتی ما همین را کتاب کردیم به همراه ویدیواش درخواست انتشار کردیم هردوی اینها ممنوع شد. وقتی علت را پرسیدیم گفتند تصویری که شما از حضرت خدیجه دارید تصویر یک عشق زمینی است، بنابراین نمیشود. گفتیم این قسمتی از زندگی حضرت خدیجه است که به پیامبر(ص) علاقهمند شده و از او خواستگاری کرده. کتاب و نمایش مجوز نگرفت با این تحلیل.
وی می افزاید: چهار بار تجدیدنظر خواستم و توضیح دادم گفتند نه، ایشان مادر حضرت فاطمه (س) هستند. نمیتواند عشقشان زمینی باشد. در مقابل بیاستدلالی نمیشود دلیل منطقی آورد. خیلی از کارمندان وزارت ارشاد خودشان هم مستاصلاند؛ نه جوابی برای من دارند و نه برای خودشان اما مجبورند و تنها من را به صبوری دعوت میکنند.
“امر وانموده” پایان نامه ای بود که بعد از دریافت مجوز نشر، ممنوع شد!
این ناشر خاطرنشان می سازد: مگر میتوان مساله فرهنگ را با صبوری حل کرد. بعضی از کتابها چاپ پنجم و ششم هستند، الان به ما میگویند تجدید چاپ نشود. چرا؟ کتابی به اسم «امر وانموده» پایاننامه تحصیلی بود که با درجه عالی هم قبول شده بود از ارشاد بدون هیچ تغییری مجوز گرفت، ما هم چاپش کردیم. وقتی رفتیم اعلام وصولش را بگیریم، گفتند این کتاب ممنوع است. وقتی علت را پرسیدیم، گفتند این کتاب را اشتباهی به بررس دینی داده بودیم درحالی که بررس سیاسی باید میدید. گفتیم مگر نمیگویید فرهنگ ربطی به سیاست ندارد؟
کتاب خواندن انسان را فاسد نمی کند
مدیر انتشارات روشنگران و مطالعات زنان اظهار می دارد: بارها و بارها گفتهام مسوولان کتاب خواندن انسان را فاسد نمیکند. کتاب نخواندن انسان را فاسد میکند. خیلی از کتابهایی که اجازه انتشار نگرفتهاند را از اینترنت میخوانند.
“دنیای مطبوعاتی آقای اسراری” در چاپ چهارمش ممیزی خورد
او با اشاره به کنابی قدیمی از بهرام بیضایی می گوید: کتاب “دنیای مطبوعاتی آقای اسراری” متاسفانه در چاپ چهارمش سانسور شد و چون آقای بیضایی به هیچوجه آثار خود را تغییر نمیدهند، کتاب چاپ نشد و من از گوشه خیابان کتاب را خریدم، بردم به ارشادیها نشان دادم. گفتم شما اجازه چاپ نمیدهید میآید کنار خیابان؛ چقدر بد. حقوق نویسنده، ناشر و… و از همه بدتر شما این کار غیراخلاقی را رواج میدهید.
صنعت نشر در حال از بین رفتن است
وی تأکید می کند: ۳۰ سال است با این نگرش میجنگم. این نگرش کارکرد ندارد. هر زمانی به ارشاد میروم چندین ساعت از عصبانیت میلرزم. مثل خیلی دیگر از صنایع دیگر صنعت نشر هم در حال از بین رفتن است.