سینماروزان: ۵ دی ماه سالروز تولد بهرام بیضایی است؛ مولف تمام عیار سینما و نمایش ایران که هشت سالی میشود ایران را ترک کرده در ایالات متحده به تدریس مشغول است و در این هشت سال حتی یکی از مسئولان بیشمار فرهنگ و هنر مملکت نپرسیده که آیا حتی تدریس هم آن قدر برای بیضایی دستنیافتنی بوده که شرایطش نه یکی از دانشگاههای مطرح داخل که در دانشگاه استنفور فراهم شود؟
به گزارش سینماروزان همزمان با تولد ۷۹ سالگی بهرام بیضایی داریوش ارجمند بازیگری که با ایفای نقش «حاجی نقدی» در تریلر «سگ کشی» بیضایی به ناگاه در کانون توجه قرار گرفت و توانست پرکاری بعدی را در سینما و تلویزیون تجربه کند در گفتگو با «شرق» روایت جالبی را ارائه داده از چگونگی حضور در «سگ کشی».
ارجمند که در «سگ کشی» ایفاگر کاراکتر پیرمردی گورفروش و در عین حال نظرباز با نام «حاجی نقدی» است درباره چگونگی حضور در «سگ کشی» بیان داشت: یادم میآید دو روز مانده به روز تولد بهرام بیضایی، حسن پورشیرازی با من تماس گرفت و گفت نقشی هست و آیا مایلی در آن بازی کنی؟ من گفتم چرا خود ایشان با من تماس نگرفت! بعد از آن خود آقای بیضایی با من تماس گرفتند. من به دفتر ایشان رفتم. آقای بیضایی گفتند: «من باید از تو تست بگیرم». من هم پاسخ دادم: «اصلا آمدم اینجا به شما تست بدهم و بروم». همان زمان به اتاق دیگر کارش رفتم و دوربین «هندیکم» هم قرار داشت. فیلمنامه را برای من آوردند و نقش را خواندم و دوربین را روشن کردند. بعد بازیام را مقابل دوربین شروع کردم. در نهایت آقای بیضایی به من گفت: «این برای فیلم خوب است». من هم گفتم: «برای من هم خوب است». بعد از آن تهیهکننده آمد و گفت: «بیا قرارداد ببندیم». من هم گفتم: «من قرارداد نمیبندم»!
ارجمند ادامه داد: اتفاقا برای بعضیها این سؤال پیش آمد و حتی سوءتفاهمهایی هم برای تهیهکننده پیش آورد. همان موقع دیدم مژده (شمسایی) وارد اتاق شد و گفت: «تو چرا نمیخواهی بازی کنی»! من هم گفتم: «من به کسی نگفتم که بازی نمیکنم. فقط گفتم قرارداد نمیبندم». البته من از قصد کمی هم شیطنت کردم. بعد به خانم شمسایی گفتم: «من اصلا برای این فیلم قرارداد نمیببندم و دستمزد هم نمیخواهم. فقط لطفا بعدا شمع کیک تولد بهرام بیضایی را به من بده». مژده (شمسایی) هم بعد از جشن، شمع را به من داد و هنوز هم در منزلم این شمع را دارم. یادم میآید آن زمان چشمان مژده پر از اشک شده بود.
داریوش ارجمند پیرامون عدم دریافت دستمزد از بیضایی خاطرنشان ساخت: بهرام بیضایی قبل از «سگکشی»، ٩ سال فیلم نساخته بود؛ یعنی نگذاشتند که فیلم بسازد. برای او مشکلات زیادی به وجود آوردند. حالا که فیلمش را شروع کرده بود، خیلی خوشحال بودم که «سگکشی» ساخته میشود. ضمنا بخشی از فیلم را هم خود ایشان سرمایهگذاری کرده بود. ایشان هنرمند بزرگی است، بنابراین دستمزد من در این فیلم همان شمع تولد ایشان بود که گرفتم. ضمن اینکه به نظر خودم یکی از افتخارآمیزترین نقشهایم، همین «حاجینقدی» فیلم «سگکشی» است.
ارجمند درباره نقش «حاجی نقدی» گفت: بعد از تست به آقای بیضایی گفتم که اگر اجازه بدهید، روی صدای حاجی نقدی کار کنم. چون در فرهنگ بازیگری ما ظاهرا صدا به حساب نمیآید. ما ممکن است چهره فردی را از یاد ببریم. ولی صدای او را نه. به قول زندهیاد فروغ، «تنها صداست که میماند». تحلیلم این بود که صدای ایشان باید از ته تاریخ بیاید. چون او، آدمی جامانده است و اعتقاداتش از ته تاریخ میآید و بهقولی هنوز بهروز نشده است! بااینحال مرد شرافتمندی است. حتی اگر به گلرخ کمالی نگاهی دارد، به این دلیل است که نمیداند او شوهر دارد. چون آن زن، این موضوع را پنهان کرده بود. این آدم در مقایسه با سایر شخصیتها، شرافتمندانه رفتار میکند. درحالیکه سنگستانی، لاتها و کامپیوترفروش و… همه به ماهرخ آسیب رساندند.
این بازیگر درباره حواشی بعد از ایفای این نقش گفت: حتی برخیها بعد از دیدن فیلم به من گفتند که چرا این نقش را بازی کردی و این فرد به دین توهین میکند. من به آنها گفتم که گلرخ در جایی از فیلم میگوید که آیا یک مرد پیدا نمیشود. در رفتار حاجی نقدی، در قیاس با شخصیتهای دیگر، صداقت بیشتری بود. درنهایت هم خود بیضایی نقش را درست نوشته بود که شما نمیتوانستید آن را بد بازی کنید.