سینماروزان/ساناز قنبری: مهدی فخیمزاده بازیگر-کارگردان سینما و تلویزیون در گفتگویی عاشورایی درباره تجربیاتش از ساخت و بازی در آثار تاریخی-مذهبی سخن گفته است.
مهدی فخیمزاده درباره مشکلات سرراه تولید “مختارنامه” به روزنامه جامجم گفت: اساسا شخصیت مختار از نظر اشخاص مختلف متفاوت است. بعضیها معتقدند قیام مختار به حق نبوده، ریا کرده و بدون اذن ولی زمانآن دوران یعنی امام سجاد (ع) قیام کرده. به همین خاطر تا مدتها حتی سازمان صدا و سیما هم روی ساخت این پروژه شک داشت و حتی دو، سه سال ساخت این سناریو به تعویق افتاد تا اینکه بعضی ابهامات توسط علمای تاریخ اسلام برطرف و ساخت آن آغاز شد.
مهدی فخیمزاده پیرامون سکانسهای محذوفه سریال “مختارنامه” بیان داشت: دقیقا اطلاع ندارم چه سکانسهایی در بازپخش حذف شده اما ضبط سکانس جنگ حضرت عباس و شهادت ایشان را به شخصه دیدم که فکر میکنم حدودا ۱۷ دقیقه بود. در این صحنه حضرت عباس برای بردن آب میآید که تیر میخورد، ایشان مشک آب را به دندان میگیرد اما مشک را با تیر میزنند و سوراخ میکنند که نتواند آب ببرد.
فخیمزاده ادامه داد: خاطرم هست این سکانس را مونتاژ شده و کامل به آقای عزتا… ضرغامی (مدیریت وقت سازمان صدا و سیما) و نمایندگان مجلسی که به شاهرود، محل فیلمبرداری سریال آمده بودند، نشان دادند و موردتایید و اظهار لطف هم قرار گرفت. گریم شخصیتی که نقش حضرت عباس (ع) را بازی میکرد بسیار عالی و دقیقا همان شمایلی بود که مردم از ایشان در ذهن دارند و کلا صحنه خوبی بود اما در نهایت به تصمیم سازندگان این مجموعه چهره شخصیت حضرت عباس (ع) نشان داده نشد. چون با اینکه حضرت عباس (ع) جزو معصومین نیست و نشان دادن چهره ایشان ایرادی ندارد اما در عرف و جامعه ما شان و منزلتی بسیار مقدس دارد وحتی خیلی بیشتر از قسم به امام حسین (ع)، قسم به حضرت عباس (ع) مرسوم است. ایشان معصوم نیستند اما درجه معصومیت دارند و بنابراین چهره ایشان را در این سریال نشان ندادند.
مهدی فخیمزاده با اشاره به تجربه خودش از ساخت سریال مذهبی بیان داشت: زمان ساخت سریال «ولایت عشق» به من هم گفتند نشان دادن چهره امام رضا (ع) ایرادی ندارد. برو با خیال راحت فیلمبرداری کن! اما بنده و محمدمهدی حیدریان (مدیریت وقت سیمافیلم) زیربار این مساله نرفتیم. چون فکر کردیم چه بازیگری را با چه چهرهای در نقش امام رضا (ع) بگذاریم تا نظر مثبت همه جلب شود و همچنین قبول این کار از سمت ما عواقبی در سطح جامعه به همراه داشت که باعث شد دوراندیشی کنیم و تمهیدی بیندیشیم. آن زمان کامپیوتر تازه وارد ایران شده بود و ما چهره بازیگر نقش امام رضا (ع) را به آن وسیله پوشاندیم و نورانی کردیم که اتفاقا بازخورد بسیار مثبتی هم داشت.
فخیمزاده در چگونگی ساخت دو سریال تاریخی-مذهبی بیان داشت: مرکز سیمافیلم،«تنهاترین سردار» را قبل از من با کارگردان دیگری شروع کرده بود و حتی شش ماه هم جلو رفته بودند که پس از آن به مشکل برخوردند. در آن زمان قرار بود من برای سیمافیلم کاری خانوادگی در شکل و شمایل فیلمهای «همسر» و «خواستگاری» بسازم اما محمدمهدی حیدریان (مدیریت وقت سیمافیلم) که ارتباط نزدیکی با من داشت به من ماموریت ساخت «تنهاترین سردار» را داد. در ابتدا گمانم از ساخت این سریال یک سریال مناسبتی جمع و جور و کوتاه بود اما بعدا دیدم با چه پروژه عظیمی روبهرو هستم! پس از آن هم «ولایت عشق» را به من سپردند که پنج سال زمان برای ساخت آن گذاشتم. به قدری کار روی پروژههای تاریخی سخت است که بعد از «ولایت عشق» دیگر توبه کردم که سمتش نروم و تا امروز سر قولم ایستادم.
فخیمزاده تاکید کرد: آثار تاریخی-مذهبی به خودی خود خیلی مقدس هستند اما فیلمساز را در زمان ساخت و پخش با مشکلات عدیدهای مواجه میکنند که عطایش را به لقایش ببخشد. برای من هم همینطور بود. بعد از ساخت دو سریال مذهبی-تاریخی، مجموعههای مشابه دیگری به من پیشنهاد شد که آنها را رد کردم. زمان مدیریت آقای لاریجانی که اتفاقا بسیار محکم پای ساخت سریالهای صدا و سیما میایستاد برای ساخت مجموعهای درباره امام حسین (ع) به من مراجعه کردند که گفتم اصلا و آنها رفتند ساخت آن مجموعه را به کارگردان دیگری سپردند که در اواسط کار تعطیل شد. بارها از ساخت اینگونه آثار امتناع کردم و همیشه گفتهام من فیلمساز هستم و از ابتدا هم تاریخیساز نبودم. شخصی مثل داوود میرباقری عاشق ساخت کارهای تاریخی-مذهبی است اما من اتفاقی به این مسیر آمدم.