سینماروزان: جواد اردکانی نزدیک به یک دهه بعد از ساخت “شور شیرین” با محوریت زندگی شهیدمحمود کاوه در ماههای اخیر بهدنبال ساخت یک فیلم انتقادی با عنوان “قوه غذاییه” بوده؛ فیلمی که به تازگی با تغییر نام به “عوضی” پروانه ساخت گرفته ولی گویا باز هم باید تغییر نام دهد و این مسالهتی است که گلایه این کارگردان را به دنبال داشته است.
جواد اردکانی با انتقاد از اجبار به تغییر نامهای پیدرپی فیلمنامهاش به تسنیم گفت: عنوان فیلمی که سال قبل در حال پیشتولید آن بودم با عنوان “قوه غذاییه” به دلیل صلاحدید مقامات بالادستی ارشاد عوض شد و عنوان دیگری انتخاب کردم. اما همین یکی دو روز باز به من گفتند که عنوان فعلی “عوضی” را نیز باید عوض کنم و در حال جستجو برای عنوان جدید دیگریام!
این کارگردان ادامه داد: به نظر من ما باید در عرصه سینما و فیلمسازی جمع بین «نقد و اصلاح» کنیم که در عین اینکه تضعیف نباشد، نقد و اصلاح دیده شود. این تکلیفی است که رهبری و امام (ره) بر دوش هنرمندان گذاشتهاند که تصویری واقعبینانه ترسیم کنیم که رنجهای مردم را بیان کند و در ضمن باعث دوری مردم از ارزشها نشود. رهبر انقلاب حدود ۱۰ تا ۱۵ سال قبل دستور دادند که قوه قضاییه با تشکیل گروههایی خودش و مشکلاتش را بشناسد و در صدد علاج آنها برآید. بعد از این تیمهایی تشکیل شد و دقیقاً با تلاشهای زیادی این کار را انجام دادند. این مفاسد در سیستم مقولاتی است که باعث نگرانی برای دلسوزان نظام است و نباید رسانه نسبت به آنان سکوت کند.
اردکانی با نقد سازمان سینمایی و بخشهای نظارتی آن اظهار کرد: ارشاد سخنان رهبری را در این زمینه به درستی درک نکرده است. ارشاد فکر نکند که نباید به قوه قضاییه کوچکترین نقدی شود، اگر این رویکرد در ارشاد وجود دارد اشتباه است. اتفاقاً مشکلات آنقدر در سیستم قضایی هست که باید نقد شود؛ مشکلی که وجود دارد این است که هنرمندان ما به جای آنکه مشکلات و مسائل آن را نقد کنند، اساس و مبانی قضایی را زیر سؤال میبرند. به نظرم ارشاد باید روی مورد دوم حساس باشد تا اینکه فیلمی درباره یک قاضی و یا یک مسئول قضایی و مشکلات اداری آن ساخته نشود. اصلاً مسأله این نیست. میتوان فیلمی هم ساخت که به نقد فساد یک قاضی اشاره شود اما چرا باید مبانی فقهی و قضایی ما زیر سؤال برود؟
این کارگردان افزود: رهبر انقلاب در سالهای اخیر به صورتهای گوناگون تأکید کردهاند که موضوع برخورد با فساد در تمام بخشهای کشور باید اجرایی شود. دستگاه قضا نیز دارای مفاسدی است که امروز شاهد محاکمه یکی از مفاسد بزرگ آنیم. این یعنی همان مقابله بیتعارف با مفاسد که رهبری به آن اشاره کردند.
اردکانی خاطرنشان ساخت: رئیس قوه قضاییه به تازگی اشاره کرد که اگر نظام قضایی ما اصلاح شود مشکلات زیادی در بخشهای دیگر نظام نیز درست میشود. سینما و هنر اینجا نقش بسیار مهمی در اشاره به مفاسد و آگاهی دادن به مسئولین دلسوز نظام دارد. وقتی رییس دستگاه قضا از لزوم اصلاح نظام قضایی میگوید چرا سینما بهدنبال نقد مفاسد نباشد؟ کاملاً با این نظر موافقم که باید فیلمهای سینمایی به گونهای ساخته شود که ضمن آنکه این مفاسد را نشان میدهد مبانی فقهی را تضعیف نکند و تصویر نادرست از دستگاه قضایی نشان ندهیم و البته در عین حال نباید این عدم تضعیف منجر به چشمپوشی از مفاسد در سیستم شود.