سینماروزان: تقاضای رسانه های مستقل سبب ساز آن شد که بعد از بنیاد سینمایی فارابی و موسسه رسانه های تصویری که فهرست حمایتی خود در سالهای اخیر را منتشر کردند مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی هم به تازگی فهرست حمایتی خود در ده سال اخیر را منتشر کند.(اینجا را بخوانید)
در فهرست ارائه شده از سوی مرکز نام ۷۶ پروژه سینمایی به عنوان پروژه های مشمول تسهیلات مرکز دیده میشود و اگر بخواهیم به لحاظ گستردگی دامنه حمایتی بسنجیم موفقترین کارنامه مرکز از آن محمد آفریده بوده است.
اول. در فاصله زمانی ۸۵ تا ۸۸ و در زمان مدیریت محمد آفریده بر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی نزدیک به ۴۴پروژه سینمایی با بودجهای حدودا چهار میلیاردی مورد حمایت قرار گرفته اند و جالب اینجاست که در میان دریافت کنندگان تسهیلات همه جور سینماگری به چشم میخورد؛ از امثال بهنام بهزادی و محسن امیریوسفی و عبدالرضا کاهانی تا مسعود ده نمکی و محمدرضا ورزی و مسعود اطیابی!
این معنایی دارد جز آن که آفریده کوشیده بود حین مدیریت خود شرایط بهره وری تمامی سینماگران با حدی میانه از بهره هوشی را فراهم آورد و تا حد امکان از خودی و غیرخودی کردن در ارائه تسهیلات بپرهیزد؟
دوم. در فاصله زمانی ۸۸ تا ۹۲ و در زمان مدیریت شفیع آقامحمدیان بر مرکز گسترش ۲۴پروژه مورد حمایت بوده اند آن هم با بودجه ای هنگفت نزدیک نزدیک به ۱۵میلیارد.
در همین دوره بوده که بالاترین پرداختیهای مرکز اهدا شده و از جمله بیش از ۶میلیارد برای «لاله» یا بیش از ۲میلیارد برای «شهابی از جنس نور» و بیش از یک میلیارد برای «رنج و سرمستی» و ناگفته پیداست که علیرغم بودجه هنگفت ۱۵میلیاردی گستردگی توزیع بودجه مناسب نبوده و تقریبا نصف دوران آفریده را شامل شده.
سوم. در فاصله زمانی ۹۲ تا ۹۶ و در دوره مدیریت محمدمهدی طباطبایی نژاد بر مرکز گسترش فقط ۸پروژه مورد حمایت قرار گرفته اند آن هم با بودجه ای بیش از ۲میلیارد. رقم صرف شده برای حمایت از همه کمتر است. یک دلیل آن میتواند راه اندازی محافل سینمایی بودجه خوار از هنروتجربه تا جشنواره جهانی(؟) فجر و مدرسه ملی سینما در دوره اخیر باشد که باعث شد بودجه واریزی به مرکز از همه کمتر باشد؟؟
فارغ از این، آمار کمّی حمایت شدگان مرکز در بدترین حالت خود قرار دارد و در این دوره زمانی فقط ۸ پروژه مورد حمایت قرار گرفتهاند!!
کاملا حقیقته
و درسته
افریده مدیر شریفی بود و
حیف که حیدریان ازش استفاده نمیکنه